top of page

פרויקט חינוכי - "לצלול לתוך המילים" או "כשהארי פוטר פגש את דורותי בדרכה לקוסם"

"מה שהסופר חותר אליו זוהי היצירה, ומה שהוא כותב הננו ספר. הספר כשלעצמו יכול להיות לאירוע פעיל בעולם (פעולה שהיא תמיד מסויגת ובלתי מספקת), אבל הסופר אינו חותר לפעולה, אלא ליצירה."


(מוריס בלאנשו נגד סארטר, מתוך: "הבדידות המהותית" מצרפתית: מ. בן-נפתלי)



הפרויקט לצלול בין ולתוך המילים מותאם לתלמידים מחוננים. מהכרותינו עם אוכלוסיית המחוננים, תלמידים מחוננים מאוד אוהבים לקרוא אך גם נמשכים למסכים. הדיסוננס הקוגניטיבי איתו מתמודדים התלמידים משפיע עליהם ואנחנו צוות המורים רואים בחיזוק נושא הקריאה והכתיבה שליחות עליונה. הפרויקט "לצלול לתוך המילים" יעסוק לא רק בקריאה אקטיבית אלא גם בכתיבה אקטיבית. ידוע כי אוכלוסיית המחוננים היא אוכלוסייה אוהבת ספרים וקוראת, התלמידים מתחברים בטבעיות לעולמות הבדיוניים של הספרים, נזמין אותם להכיר יצירות ספרותיות ולהתבונן בהן מזוויות מגוונות במשקפיים של הדיסציפלינות השונות והיבטים שונים: רגשי, מדעי, אמנותי, ספרותי (כתיבה יצירתית) , אנתרופולוגי באמצעות פעילויות יצירתיות וחקר.

הפרויקט החינוכי הוא בן שלוש שנים הועסק בהחזרת הילדים והנוער לקריאת ספרים וכתיבה יוצרת תוך שימת דגש על תרומה לקהילה, עידוד חשיבה יצירתית ופיתוח הדמיון. התמודדות עם

מיומנויות חשובות של קריאה מעמיקה ברבדים רבים של גלוי וסמוי ושילוב אומנויות עם מקצועות מדעיים למשל:

חשיבה מתמטית מתוך ספרות ילדים - נחקור ונאתר סיפורים בהם מסתתרים מספרים וחידות מעולם המתמטיקה. "נדוג " מהספרות אתגרים במתמטיקה ונעבוד ב 4 מישורים

עידוד שיח מתמטי, יישום חוויתי, חיבור בין מושגים מתמטיים שעלו, ומטא קוגניציה , נסתכל על הכל מלמעלה ונייצר חיבורים עם דיסציפלינות שונות.


דוגמה נוספת היא שילוב של שעור שיקרא "מילים מבראשית" בו יפליגו בדמיון לתקופת לקטים וציידים, התלמידים ילמדו על התפתחות השפה והמילים דרך הספר "קיצור תולדות האנושות" תוך ליקוט אבני דרך משמעותיים בהתפתחות האנושות (אבולוציה של הטבע, גילוי האש, המהפכה הלשונית, ציד ליקוט ועוד..) בבסיס זהו שעור מדעי שישלב את נושא התפתחות השפה והמילה לתוכו.


הפרויקט מבקש לעבוד עם תלמידים על ובתוך עולם הספרים בתהליך קריאה וכתיבה. לנסות ולתרגם את החוויה היצירתית והאישית שלהם כשהם קוראים ספרים מתוך מחשבה שקריאה היא פעולה אקטיבית בה אנחנו בונים בדמיוננו את הדמויות ומזדהים איתם. אם נוכל לגבש את הרגע הזה למשל, איך אנחנו רואים את הארי פוטר? איך נראית הדמות המנטלית שלו ושל דמויות נוספות והאם נוכל בקבוצות או בזוגות ליצור את האינטרפרטציה הייחודית או המשותפת, נתקשר עם הספרים ונוכל להפוך זאת בשילוב עם אומנות לספר פופ אפ שישקף את המחשבה היצירתית הנולדת במפגש עם קריאת ספר. מעניין יהיה לגלות מה יקרה בקריאה משותפת בקבוצות למשל.


אי אפשר לדבר על יוזמה שעוסקת בתהליכי קריאה וכתיבה עידוד ופיתוח דמיון וחשיבה יצירתית מבלי להתייחס לפן הרגשי המלווה תהליכים אלה. יועצת המרכז תשתלב בתהליכי עבודה אקטיביים עם התלמידים בתהליך כתיבה, לא כמשהו נפרד אלא כמלווה את התהליך למשל בכתיבת יומן אישי.

הפרויקט יקיף תחומים מדעיים, יצירתיים, פיתוח דמיון ומתן מענה לצד הרגשי.


הפרויקט נולד מתוך הרצון, להעמיק עוד יותר את הקשר בין התלמידים ועולם הספר.

להעלות את חשיבותה של הקריאה בחיינו למרות המידיות של צריכת אינפורמציה וסיפור במסכים. לחדד את היצירתיות שבקריאה וכתיבה כמרחב חשוב בחיי תלמידנו.

כיום ילדים רבים ובני נוער וביניהם גם מחוננים, זונחים את הספרים (מי פחות ומי יותר) לטובת מסכים. אם זאת מחוננים כאוכלוסייה סקרנית, אוהבת דמיון, אתגר וחקר מתחברים בטבעיות לעולמות הבדיוניים של הספרים. נזמין אותם להכיר יצירות ספרותיות ולהתבונן בהן מזוויות מגוונות במשקפיים של הדיסציפלינות השונות ומהיבטים שונים: רגשי, מדעי, אמנותי, ספרותי (כתיבה יצירתית) , אנתרופולוגי באמצעות פעילויות יצירתיות וחקר.

אחת המטרות שלנו לחזק את חדוות הקריאה ולחשוף את הילדים לעוצמה שבספרים לעורר את הסקרנות, היצירתיות והרצון לחקר, להעמקה, לשאילת שאלות והעלאת תהיות בהשראת הספרים.

מטרתנו הנוספת לחזק ערכים של מצוינות אישית, מנהיגות, אחריות, ומובילות חברתית.

הפרויקט באמצעות השיח , החקר והעשייה היצירתית והקהילתית יעודד עבודת צוות ותקשורת בין אישית, וחינוך לזהות אישית ישראלית ויהודית.

כאשר חשבנו על פרויקטים שונים אשר יכולים להמשיך את היוזמה שסיימנו השנה והפכה לשפה, הרעיון של לצלול בין ולתוך המילים "הדליק" את כל המורים כאחד. נוצרה מיד שפה משותפת שכולם רצו לקחת בה חלק. ההבנה שלתלמידים מחוננים יש את יצר הדמיון והסקרנות ואפשר למנף את היכולות האלה שלהם לא רק לטובתם הם אלא גם לטובת הקהילה, קהילת התלמידים בבתי הספר שלהם מה שיגדיל את מעגל השייכות שלהם וההשפעה שלהם מתוך המרכז אל בית הספר המזין.

עצם העיסוק בכתיבה ולא רק בקריאה מגדיל את יכולת ההעמקה האינטלקטואלית ואת התעוזה להוציא החוצה חלקים החבויים בהם זה מלמד ערכים, מלמד איך להיות אדם אקטיבי ואיך לחלץ מתוכי יכולות פנימיות.

לפן הרגשי חשיבות רבה בפרויקט זה, כחלק מפיתוח ועידוד לקריאה וכתיבה פעילה אנחנו יודעים כי בכתיבה יש גם מתהליך תרפויטי, נערוך שיח עם התלמידים על החיבור האישי (לדוגמה: זה יכול להיות לדמות או לסיטואציה מתוך סיפור או ספר)

כתיבה חופשית היא דרך מצוינת לארגון מחשבות ורגשות, המפגש עם רגשות ומחשבות והעלאתם על הכתב משפרת את הרווחה הנפשית של הכותב. המשגת המחשבות והרגשות יוצרת עיבוד נוסף והבנה רחבה יותר וכן תובנות.

זוהי דרך להעלות את עולמות התוכן האישיים של התלמידים ולתת לאותם רגשות ומחשבות תוקף . כשאנו מעודדים את הילדים לכתוב אנו מעניקים להם צוהר לעולם הרגש שלהם, ביטוי אישי והקשבה לרגשות, הם מיטיבים להבין את עצמם ובהמשך להסביר ולבטא את עצמם בפני הזולת, זה גם נותן להם כלי להבין טוב יותר את הזולת.

אנחנו רוצים להמשיך את הקו של חינוך למנהיגות, אקטיביזם חברתי, ויזמות.




Comments


bottom of page